Archiwum 04 stycznia 2016


sty 04 2016 Potrawa jak wystrój salonu.
Komentarze: 0

Z pewnością większość osób marzy o tym, żeby własne mieszkanie miało niepowtarzalny design, było wyjątkowe a zarazem przytulne i pełne stylu.

 

To samo dotyczy jedzenia. Każdy z nas chce popisać się wyczynami w kuchni, próbując stworzenia kolejnych potraw i wylewania siódmych potów.

Kucharzem i to dobrym nie jest wcale tak łatwo zostać. Pomimo kolejnych prób może wydawać się to zbyt trudne, jednak im więcej się gotuje, tym lepiej.

 

Obecnie kucharz to bardzo dobry zawód, mający wiele perspektyw. Każdy gotujący chciałby pracować w znanym hotelu z myślą, że goście będą próbować jego potraw i przysmaków.

 

Obecnie można usłyszeć o kuchennych rewolucjach w takich programach, jak masterchef lub Okrasa łamie przepisy albo Makłowicz w podróży, gdzie omawiane są wszystkie potrawy świata.

 

Jeżeli w naszej kuchni nie ma specjalnego sprzętu, odpowiednich piekarników lub patelni – nic nie szkodzi. W każdej chwili można zrobić potrawę, która nie dość, że będzie smakować każdemu domownikowi to również i nam zrobi się lepiej na duchu. I to z myślą, że potrafimy stworzyć coś kreatywnego.

 

Jeżeli zaprosiliśmy gości na niedzielny obiad, łatwo można stworzyć potrawy makaronowe.

Jednymi z najczęściej wybieranych to kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym lub makaron penne w pysznym sosie serowo-szpinakowym. Przepisy są bardzo łatwe, można poszukać ich praktycznie wszędzie. Potrawy te warto robić z serowymi dodatkami. W takiej sytuacji przyda się nam nóż do sera marki Nuance. Odpowiednie i praktyczne narzędzie, dzięki któremu łatwo i z przyjemnością pokroimy ser. Produkt znajdziesz na https://homebutik.pl/noz-do-sera-180176,k011003016,a1531.html.

 

Dla gości, którzy lubią typowe, polskie jedzenie, warto zrobić kotleta de vollaile z kapustą i ziemniakami w sosie lub ruskie pierogi.

 

Zawsze w sytuacjach kryzysowych, kiedy nie możemy pozwolić sobie na zrobienie potrawy, która zajmuje dwie lub trzy godziny, warto wybrać przepis, dzięki któremu nasza potrawa będzie smakować każdemu i którą będzie można łatwo przyrządzić.

sty 04 2016 Przyjęcia urodzinowe – jak udekorować...
Komentarze: 0

To, jak udekorujemy nasze pomieszczenie zależy przede wszystkim od tego, jakiej jest wielkości, czy mamy odpowiednio dużo miejsca na to, by móc pozwolić sobie udekorować wnętrze w naszym stylu.

 

Od czego zacząć?

 

Co zrobić jeżeli nasz salon jest w stanie pomieścić większą ilość osób a nie mamy odpowiednich funduszy na to, by móc wynająć salkę dla gości?

 

Wystarczy niewielki stół, lub ława, która pomieści różne smakołyki i potrawy. Do tego ilość krzeseł zależy od zaproszonych gości, jednak zawsze można umieścić w salonie krzesła na przykład z kuchni. Pamiętajmy, że wymagana przestrzeń, aby wygodnie siedzieć to około 80 cm od krawędzi.

 

Kolejno zaczynając od dekorowania stołu, z pewnością przyda nam się obrus, których na rynku jest mnóstwo, w zależności od wykończenia pomieszczenia można postawić na styl nowoczesny, który wkomponuje się w każdy design.

 

Następnie należy podać smakołyki, różne przystawki, odpowiednią ilość talerzy dla gości i przede wszystkim coś do picia.

 

Na stole nie może zabraknąć sztućców, odpowiednio rozłożonych, aby goście, którzy nas odwiedzą mieli większy komfort a także by pokazać, że podchodzimy do sprawy w pełni profesjonalnie.

 

Kolejnym atutem będzie rozłożenie na stole dzbanów z napojami. Dekoracje również się sprawdzą.

Kwiaty, czy stroiki z pewnością sprawią, że nasi goście poczują się jak w domu.

 

W przypadku gdy zakupimy większość butelek na kapsle, niezbędny będzie stalowy otwieracz do butelek, który dzięki wykonaniu nie zniszczy się zbyt szybko a swoim eleganckim wyglądem przykuje uwagę niejednego gościa. Otwieracz znajdziesz na stronie https://homebutik.pl/otwieracz-do-butelek-180302,k011003010,a1447.html.

 

Nie każdy zaproszony będzie miał ochotę na zimne napoje. W tym przypadku warto zaopatrzyć się w osobny mały stolik na gorące napoje.

 

Jako uzupełnienie dań i potraw, możemy podać czipsy, desery lodowe, lub inne przekąski, które uzupełnią zapotrzebowanie naszych gości.